Mohammed bin Salman: així és el príncep hereu saudí interessat en comprar el València
Per Joan Marc García · 10 Octubre, 2023
El prestigiós diari anglés “Independent” ha informat en les últimes hores que en un important fons de l’Aràbia Saudita està interessat a comprar un club europeu, com ja ha van fer amb anterioritat amb el Newcastle United.
Segons informa este mitjà, el grup d’inversió s’ha posat com a objectiu comprar el València C.F de LaLiga espanyola i l’Olympique de Marsella de la Lligue 1. L’objectiu és enfortir la seua influència en el món del futbol.
Saudi state-linked entity seeking similar-sized club to Newcastle with Valencia and Marseille main targets https://t.co/ShiaFSUR8Q
— Miguel Delaney (@MiguelDelaney) October 10, 2023
De moment no hi ha cap oferta, no obstant això asseguren que no s’han produït “progressos considerables en una compra”. Es tracta de Mohammed bin Salman, l’amo del Newcastle i de 4 equips d’Aràbia i hereu d’una fortuna milionària.
Des d’Anglaterra s’afirma que el València és un club molt més atractiu que el Marsella i esmenten la construcció del Nou Mestalla com un dels aspectes claus de l’operació.
Quí és Mohammed bin Salman i per què vol comprar el València?
Mohammed bin Salman és el príncep hereu d’Aràbia Saudita, el principal exportador de petroli del món. Però l’objectiu del príncep es ser més que això. Bin Salman és la figura principal de les transformacions del país i de la conversió d’Aràbia Saudita en una de les principals potències del món.
Des de la seua arribada al poder en 2017, el seu principal objectiu ha sigut tindre més poder i netejar la imatge d’Aràbia Saudita. Un país molt qüestionat per no respectar els drets humans, les primeres mesures van ser: permetre a les dones conduir o assistir a esdeveniments esportius i sales de cine o teatre.
No obstant això, l’Aràbia Saudita és tracta d’una monarquia absoluta islàmica i la major part dels drets humans estan seriosament restringits, especialment per a les dones.
La idea del príncep per netejar la imatge del país es basa en el “Pla Vision 2030”, un pla que pretén afrontar un possible escenari de descens de les reserves petrolíferes. L’estratègia busca dependre menys del petroli i diversificar l’economia del país.
I es que igual que altres països àrabs, com Qatar o els Emirats Àrabs Units, des d’Aràbia Saudita entenen que una bona manera de rentar la imatge és gràcies a l’entreteniment o l’espectacle, ahí és on entra el futbol. Aquesta tècnica és coneguda com “sport washing”.
El 2021, el príncep va comprar el club anglès Newcastle United per un valor de 365 milions d’euros. Un club que amb tan sols dos anys baix el domini àrab, ha passat de lluitar per la permanència a la Premier League a jugar la Champions League, gràcies a la gran inversió per part de la nova propietat saudí.
També cal destacar que algunes de les grans figures del món del futbol, com Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Neymar o N’golo Kanté, han abandonat Europa per recalar a la lliga àrab. Però no només és el futbol el deport que està tenint una gran influència saudí, ja que també han aconseguit algunes de les competicions esportives més importants del món, com la Fórmula 1 o la Supercopa d’Espanya.
Però la imatge de Bin Salman també ha estat rodejada de molta polèmica. El príncep ha estat relacionat amb l’assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi. Segons la CIA, el príncep hereu hauria ordenat el 2018 diversos agents del seu govern assassinar-lo a l’ambaixada saudita d’Istanbul.