La situació esportiva i institucional del València preocupa a Ximo Puig
Per Marc Santiago · 08 Maig, 2023
La mala situació del València, tant esportiva com institucional, és un dels temes que es repeteixen en qualsevol àmbit públic de la Comunitat Valenciana, i ara sobretot encara més. S’apropen les eleccions autonòmiques i locals i molts partits polítics segueixen intentant “rascar” vots involucrant-se en temes que preocupen a la població, i el València CF és un d’ells.
Segons indica ElDiario, Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, i el seu entorn donaren a conéixer durant una xarrada informal al finalitzar un acte, que estan molt preocupats per la situació del València, qui està jugant-se la permanència a primer i la seua viabilitat econòmica. A més, sumat a la situació institucional on els aficionats estan cada vegada més farts i convoquen manifestacions en contra de la gestió de Peter Lim.
Però des del Palau, sempre s’han volgut mantindre al marge de la situació i no intervindre en la gestió, com sí que ho feren en altres casos com en Volkswagen. El president Puig va comentar en una recent entrevista que desitjava que el València CF acabara amb aquesta situació i amb la seua crísi institucional. “No és possible que no s’adopte una solució ràpidament, és absolutament exigible” va dir sobre les obligacions adquirides pel club amb l’Ajuntament de València, en concret, acabar el nou estadi i construir el poliesportiu de Benicalap.
No obstant això, la intervenció de la Generalitat ha tingut relació amb que el València estiga en aquesta situació. Durant el mandat del PP la Fundació del València CF no va poder tornar el préstec de 90 milions concedit per Bankia, aleshores l’entitat financera va activar l’aval concedit per l’Institut Valencià de Finances (IVF) que depenia de la Generalitat Valenciana, per la qual cosa aquesta va haver de desemborsar quasi cinc milions d’euros, passant a convertir-se en propietària del club.
Aquesta situació va ser la que va fer que el llavors president del Consell, Alberto Fabra, prenguera la decisió d’iniciar el procés de venda de la majoria accionarial, amb l’objectiu de recuperar els fons públics i alliberar l’IVF de l’aval. La Generalitat va deixar de tindre vinculació en quedar alliberada de l’aval quan Peter Lim, l’actual propietari, va abonar a Bankia els 90 milions corresponents al crèdit de la Fundació del València CF, desencadenant la situació en la qual el club està actualment, amb un propietari que no té interés en el seu equip i que cada vegada té menys valor, tant monetari com esportiu.
El pròxim govern haura d’afrontar el problema des d’altre punt de vista, ja que el que ha passat durant els últims anys ha demostrat que mantindre’s al marge no és la solució. Si bé el posar dificultats a Meriton per a conseguir tirar avant l’estadi com ha fet Sandra Gómez ha suposat que Lim enviara a Lay-Hoon per a que gestionara ella el problema, no ha suposat gran canvi i tot segueix igual.
Possiblement la solució passe per que el govern mantinga una relació més directa amb el màxim accionista i que realment done visibilitat als problemes que aquest suposa per a l’estabilitat del club. Inclús el fet de recolzar públicament als aficionats i a les plataformes com Libertad VCF i els seus projectes de la compra d’accions per part dels aficionats podrien suposar un avanç en la situació i tal vegada que el propi president de la GVA donara exemple faria que molta més gent s’interessara.
El que està clar és que s’ha de fer alguna cosa, perquè la situació del València CF és insostenible i cada vegada va a pitjor. El València és el club més gran i exitós de la nostra terra i, si segueixen així les coses, igual acaba passant-li com altres grans històrics que patiren situacions molt negatives a causa de males gestions