ACTUALITAT  

10 anys de l’arribada de Peter Lim al València CF

Per Manel Rumbau · 24 Octubre, 2024

Un 24 d’octubre però de 2014, Peter Lim va signar el contracte que el va convertir en el màxim accionista del València C.F en adquirir el 70% de les accions del club per 94 milions d’euros. Actualment, el magnat de Singapur posseeix el 91,5% de les accions després d’haver capitalitzat els préstecs que ha proporcionat per mitjà de la seua empresa, Meriton, per un valor addicional de 100 milions d’euros al llarg de la seua gestió de 10 anys. Durant este període tan negre per al valencianisme, el València ha registrat pèrdues en 9 d’estos 10 anys baix la direcció d’un home que, cal recordar, apareix en la llista Forbes.

La proposta de compra de Lim va ser seleccionada entre les set presentades en el procés de venda del club, iniciat un any abans després que la Generalitat Valenciana es convertira en propietària del València en febrer de 2013. Un procés que va tindre com a escenari una ampliació de capital de 92 milions d’euros que en 2009 va posar en marxa Manuel Llorente, president del club en eixe moment. L’objectiu no era altre que abordar el deute d’aproximàdament 300 milions d’euros generat per Juan Soler. El deute es va originar en començar les obres del nou estadi de Mestalla sense haver venut prèviament els terrenys de l’Avinguda Aragó, la qual cosa va portar al club a la vora del concurs de creditors.

La història d’un engany

Les negociacions de la venda del club a Peter Lim, que contemplaven condicions que havia de complir el mateix una vegada formalitzada l’operació, van ser liderades pels principals responsables del club i de la Fundació del València, Amadeo Salvo i Aurelio Martínez respectivament. 

En la seua proposta original, Peter Lim prometia completar l’estadi baix unes condicions acordades amb l’arquitecte Mark Fenwick que estipulaven una inversió mínima de 100 milions d’euros, a més de complir acords amb l’Ajuntament de València, aportar 105 milions d’euros per a reduir el deute total del club i, en cas de no trobar comprador en dos anys, adquirir la parcel·la de l’actual Mestalla per 150 milions d’euros. No obstant això, en el contracte final, l’única obligació que es va mantindre va ser el pagament de 100 milions d’euros per les accions de la Fundació.

És així com l’arribada de Meriton Hòldings al València es va formalitzar amb el suport de 17 dels 22 patrons de la Fundació, malgrat la dimissió de tres membres durant el procés i el vot en contra dels representants de la Diputació de València i l’Ajuntament.

L’etapa més obscura del València C.F en 105 anys

Des d’aleshores, el valencianisme no ha fet més que viure d’enganys i atropellaments per part del màxim accionista. Una dècada en la que el club de Mestalla ha passat de jugar en Europa cada temporada a lluitar per no baixar a Segona i situar-se, en el cas d’esta temporada, com a cuer de LaLiga amb més del 25% del campionat domèstic disputat. 

Durant este temps, la desinversió ha sigut el pa de cada dia per a l’entitat valencianista. Entre operacions, Lim ha invertit 292 milions d’euros en el club i ha recuperat més de 200 només amb la venda de jugadors. Una situació que es reflexa en la taula i en el valencianisme, bolcat a unes paraules com ‘Lim Go Home’ que faciliten l’eixida de la major bèstia negra que ha patit el València C.F en els seus 105 anys d’història.